מצלמות לאופנוע- איך בוחרים מצלמת אופנוע נכונה לנו ואיפה הכי זול לרכוש?

מאת יום חמישי, יולי 28, 2022 , , , , Permalink 0

אני רוכב על דו גלגלי משנת 2007. כשיצאתי מגבולות תל אביב הגדלתי את הרשיון ל-A1 ועברתי לכלים שיכולים לסבול רכיבה בין עירונית. בשנת 2020 עברתי מקטנועים לאופנועים בעיקר כי רציתי לשלב יכולות שטח. מכיוון שבהכשרתי אני צלם, מאוד היה חשוב לי לתעד ולשתף את החוויות והטיולים גם בכביש וגם בשטח ולכן החלטתי להצטייד במצלמות לאופנוע שיעזרו לתעד הכל. במאמר הבא אנסה לעשות סדר איך לבחור מצלמה לאופנוע שתתאים לצרכים שלכם, איפה כדאי לרכוש אותה (לפעמים בישראל יותר זול!) ומה חשוב לדעת לפני שרוכשים. בינתיים, הנה הסרטון האחרון שלי מטיול אופנועים ביוון:


כשבאים לבחור מצלמות לאופנוע שישמשו אותנו לתיעוד רכיבות, קודם כל חשוב שנדע איזה סוגי מצלמות קיימות בשוק:

מצלמות אקסטרים- מצלמות שמוצמדות לקסדה באמצעות מתאם המודבק עליה, כך שניתן לנתק ולחבר אותן מתי שצריך. מצלמות אלו אינן מתעדות רכיבה יום יומית והן יותר מתאימות לאנשים כמוני שבעיקר רוצים לצלם קטעים מעניינים מטיולים, לא לשכוח שזה כמובן מצריך עריכה של הסרטונים. בין המצלמות האלו נמצא את החשודים המוכרים- GoPro ו-DJI וגם יצרניות של מצלמות 360 כמו Insta 360. למצלמות אלו קיימים מתאמים שיאפשרו לכם להתקין אותן בחיבור ישיר לאופנוע ולאו דווקא לקסדה כדי לקבל זוויות מיוחדות יותר מנקודת המבט של הרוכב (כך שהסרטונים שלכם לא ייראו עוד מאותו דבר שכולם רואים).

מצלמות אופנוע- מצלמות דרך, מאוד דומה למה שאנחנו מכירים ממכונית. זוג מצלמות המקובעות לאופנוע ומצלמות במקביל את המתרחש בחלקו הקדמי והאחורי של האופנוע באופן רציף, מחוברות למצבר האופנוע כך שאין צורך להטעין אותן או למחוק מהן חומרים כדי לפנות מקום בכרטיס הזיכרון (החומר החדש דורס את החומר הישן). מצלמות אלו משמשות בעיקר למטרות ביטוח והוכחה של מי אשם. בפוסט הזה לא נעסוק במצלמות דרך, עמכם הסליחה אם הגעתם עד כאן בציפיה לכך.

בחלק הבא נסקור את הדגמים המובילים בשוק והמאפיינים שלהם, נראה מה נכנס בתקציב שלנו ולמה חשוב לשים לב לפני שרוכשים.

מצלמות אקסטרים לאופנוע

מה חשוב לשים לב לפני שרוכשים מצלמת אקסטרים לאופנוע?

  1. נוחות תפעול ומעבר בין מצבי צילום– מי שרוכב איתי לפעמים שומע אותי צועק פקודות באנגלית לגו פרו שלי כדי שתצלם תמונה או תתחיל הקלטת וידאו. לא תמיד הידיים שלנו פנויות לתפעל את המצלמה, אבל מאוד חשוב לשים לב שלמצלמה יש כפתור אחד גדול שמתחיל/ מפסיק צילום, גדול מספיק שלא נפספס אותו גם כשרוכבים עם כפפות, אחרת תתבאסו שחשבתם שהמצלמה עובדת ותגלו בבית שלא צילמתם כלום, הכי מתסכל בעולם, מנסיון. אני משתמש גם בשלט רחוק לגופרו 8 שלי שלפעמים מותקן על הכידון ולפעמים אני שם כמו שעון על יד שמאל כך שאוכל בקלות רבה יותר לעבור בין מצבי צילום ולהתחיל הקלטות, אחרת אין באמת אפשרות לעבור בין מצבי צילום ולשלוט על המצלמה בלי להוריד אותה מהקסדה. אם אתם שמים את הסלולרי שלכם על הכידון אתם בהחלט יכולים לשלוט גם מהסלולרי על המצלמה שעל הקסדה אבל מאוד לא מומלץ כי זה מסיט את המבט מהכביש/ שביל וגורם לכם לשחק יותר עם המצלמה.
  2. מה מצלמים? אם נרצה לצלם רק מה שקורה מקדימה או רק מאחורה, תספיק לנו מצלמת אקסטרים סטנדרטית. אם רוצים זוויות משוגעות או אפשרות לצלם במקביל את כל מה שמתרחש מסביב לאופנוע בזמן הרכיבה כדאי לשקול מצלמות 360. קחו בחשבון שלערוך סרטוני 360 קצת יותר מאתגר ולמרות שיש לי גם מצלמת 360 וגם גופרו, אני מוצא שיותר נוח לי לצלם רק בגופרו, גם מבחינת התפעול וגם מבחינת עריכה של סרטונים.
  3. חיי סוללה- הגופרו שלי יכולה לצלם בערך שעה רצוף עד שתיגמר לה הסוללה. תמיד אפשר לרכוש סוללה נוספת ולהחליף או להטעין את המצלמה בעצירות קפה, אבל מאוד חשוב להשוות אורך חיי סוללה כחלק מהשיקולים ברכישת מצלמה. כדי לשמור על סוללה לאורך הטיול כולו אני פשוט מקליט רק קטעים שהם אני חושב שיהיה עניין לצופה, בשאר הזמן המצלמה כבויה.
  4. עריכה של סרטונים– כל היצרניות מציעות אפליקציות שיעזרו לכם בעריכה או יערכו עבורכם. זה נחמד אבל לא תמיד מספיק ולא תמיד מספר את הסיפור שאתם רוצים לספר. הרבה רוכבים אוהבים לצלם ושונאים לערוך כי בסוף מגיעים הביתה עם המון חומר שצריך לסנן ואז לערוך והאפליקציות יכולות לעשות את זה עבורכם עד גבול מסוים.
  5. זוויות צילום– חשוב לשים לב למפתח העדשה וכמה רחבה עדשת המצלמה כדי שתדעו כמה תוכלו לתפוס בפריים שלכם.
  6. ייצוב- מאפיין מאוד חשוב כשרוכבים על אופנוע הוא יכולת הייצוב של המצלמה בצילום וידאו. במצלמות פשוטות ללא מייצב ייתקבל וידאו רועד שלא נעים לצפות בו ולכן לא ממליץ לרכוש מצלמה ללא מייצב כלל. שימו לב שמירב הטכנולוגיה של היצרניות המוכרות הולך לייצוב איכותי של סרטונים כדי שתוכלו להתעלל במצלמה ולקבל סרטון חלק שנראה מליון דולר. אצל היצרניות הקטנות והפחות מוכרות, סביר שהמחיר נובע מחומרה ותוכנה ירודים יותר, בטח במצבי אקסטרים. לכן מאוד ממליץ לא להתפתות לרכוש בזול ואחר כך להתבאס על איכות התוצאה.
  7. רזולוציה– במצלמות החדשות סביר שתוכלו לצלם סרטונים ברזולוציה של 5K ומעלה ותמונות באיכות 20 מגה פיקסל לפחות. מנסיון אומר לכם שבסוף אם אנחנו משתמשים בסרטונים ליוטיוב או פייסבוק, לא נצטרך סרטון ברזולוציה גבוהה יותר מ-HD. צילום ברזולוציה גבוהה מאוד תעמיס על המצלמה ותקצר את חיי הסוללה וכל קטע וידאו יתפוס יותר נפח בכרטיס הזיכרון, אני ממליץ לצלם ברזולוציה גבוהה רק אם נרצה לעשות זום אין על חלקים מסויימים, ככה יתאפשר לנו לא לאבד מהאיכות של קטע הוידאו. בטוח יהיה פה מי שיגיד שאני טועה ועדיף הכי איכותי שאפשר. סבבה, כולם צודקים.
  8. מיגון המצלמה– אם אתם מטיילים בשטח, בדקו אם לדגם המצלמה שאתם רוצים יש מיגון, לפעמים הוא יהיה משהו פשוט מגומי מאליאקספרס ולפעמים מגן עדשה של היצרן הרשמי ולכן ההפרשים במחיר יהיו גדולים, אבל לעדשה שנשרטת אין תחליף ומאוד חשוב לשים לב שבמידה ואתם נופלים בשטח (נפילות מביאות צפיות!) לא יקרה כלום למצלמה. לפעמים מספיק שהקסדה תיפול מהאופנוע בהפסקת הקפה בגלל חוסר תשומת לב, כדי לפגוע במצלמה. רוכבים רבים אוהבים לאבטח את המצלמה שלהם עם כבל למקרה שהיא תיפול מהקסדה, אני טרם נתקלתי במקרה כזה, אם משתמשים בדבק איכותי ומדביקים כמו שצריך, אין סיבה שתיפול.
  9. כרטיס זיכרון– על פניו לא נשמע כמו משהו קריטי או יקר, אבל חשוב לשים לב שקונים כרטיס בנפח גדול מספיק לצרכים שלנו ובהתאם לאיכות שבה נקליט, שלא נישאר עם סוללה מלאה אבל בלי יכולת הקלטה אחרי חצי טיול. תמיד אפשר להצטייד בעוד כרטיס אבל להחליף באמצע טיול זה לא אופטימלי. סוג הכרטיס שיש לבחור הוא כזה שמתאים לצילום וידאו באיכות גבוהה שמהירות הכתיבה שלו היא מהירה, כדי שלא נאבד חומר כי המצלמה נתקעה בכתיבת הכרטיס. בלינק הזה תמצאו את ההמלצה שלי לכרטיס בנפח 128GB בפחות מ-100 ש”ח שמספיק מאוד ויודע להתמודד עם צילומי 4K, אפשר גם להרחיב ל-512GB למי שאוהב.

    ההמלצה שלי: כרטיס זיכרון איכותי בנפח 128GB ומהירות כתיבה מסוג V30

דגמי מצלמה מומלצים לאופנוע

גופרו GoPro 10

החשוד המיידי כשחושבים על מצלמות אקסטרים והמותג הכי מצליח של מצלמות מסוג זה. הדגם האחרון נכון לכתיבת שורות אלו הוא GoPro Hero10 המצויינת, לה יש זוית צילום רחבה במיוחד של ˚155 בהנחה שרכשתם את מתאם העדשה הרחבה וסוללה שעל הנייר אמורה להספיק ל-83 דקות. המצלמה עמידה למים (עד 10 מטר) ואבק וזה כמובן חשוב למי שרוכב בשטח. למרות שהרבה פעמים משתלם לרכוש מצלמות ומוצרי אלקטרוניקה בחו”ל, תתפלאו לדעת שדווקא גופרו 10 במחיר משתלם במיוחד תוכלו למצוא בסניף אילת של KSP שיוצא פחות מ-1,600 ש”ח. גם אם תרכשו לא באילת, עדיין הרכישה בישראל זולה יותר מחו”ל (1,869 ש”ח), קרוב מאוד למחיר חו”ל אחרי מיסים ומשלוח (מעל 2,000 ש”ח באמזון!).

אני מצלם עדיין עם GoPro Hero8 שעדיין אפשר למצוא בסניף אילת של KSP ב-1,100 ש”ח בלבד (באמזון היא תעלה מעל 1,200 ש”ח). אני מאוד ממליץ לא לרדת בדגמים שכן רק מדגם 8 יש את מצב צילום SuperView עם זוית רחבה במיוחד ובאיכות צילום שכיף לצפות בה בצורה מלאה (ב-7 זה חלקי). גם GoPro Hero9 תעשה עבודה מצויינת למי שלא צריך את הטופ של הטופ.

גופרו 10 (1,869 ש”ח)

רוצים גופרו 360? יש גם כזו, במחיר לא גבוה בהרבה מהמצלמות הרגילות (לינק לאמזון ב-1,800 ש”ח). כאן, כאמור תרוויחו זווית בלתי נגמרת ויכולת יצירתית מדהימה. לא פעם הדברים המעניינים יקרו מאחוריכם דווקא, גם זווית מיוחדת של שיירה ארוכה של רוכבים משתרכים וזה גם מאוד מוסיף לוידאו. עם מצלמות 360 תוכלו לייצר זוויות לא שגרתיות הייחודיות למצלמו 360 כמו Tiny Planet או לצלם את עצמכם ואת האופנוע בהנחה ויש לכם את הציוד ההיקפי שיאפשר לכם לבצע את זה (כמו בתחילת הסרטון שלי כאן).

גופרו 360 (1,939 ש”ח)


DJI Action 2

החברה הסינית כבר מזמן לא עושה רק רחפנים והיא בהחלט מתמחה בצילום עם סוגי מצלמות שונים ומשונים. הדגם הראשון של DJI לצלמי אקסטרים כבר כמעט ולא משווק וגם סבל מבעיות תאימות לאנדרויד, כך שלמרות שניתן למצוא אותו במחיר נמוך מאוד, לא בטוח שמשתלם לרכוש אותו כיום. הסדרה החדשה נקראת DJI Action 2 והמחיר שלה בארץ די דומה למחיר של מצלמות הגופרו, אם כי גוף המצלמה קטן יותר ולטענת הסינים היא מודולרית יותר וניתן לחבר אליה כל מיני מודולים שונים שיאפשרו לה יכולות מתוחכמות יותר. בגרסה הרגילה של המצלמה תקבלו 70 דקות צילום, בגרסת הקומבו עם הסוללה הכפולה (1,200 ש”ח באמזון עד הבית או 1,689 ש”ח ב-KSP) תכפילו את זמן הסוללה אבל לטעמי חיבור של מודול ברכיבת שטח אגריסיבית לא יעשה למצלמה טוב לאורך זמן. המצלמה עמידה בפני מים (עד 10 מטר) ואבק.

image_8

DJI Action 2 (1,689ש”ח)

 

Insta360

יצרן חדש יחסית ועולה בתחום של מצלמות אקסטרים ויצירת תוכן מחוץ לקופסא. שני הדגמים העיקריים בשוק הם Insta360 One X2 (1,869 ש”ח) ו- Insta360 One R (2,449 ש”ח, לא מצלם 360) הותיקים, אליהם הצטרף הדגם החדש יותר- Insta360 ONE RS 1-Inch 360 שנחשב לדגם פרימיום ולכן גם עולה כפול.

Insta360 מייצרים קיטים שונים למצלמות שלהם לטובת יוצרי תוכן מתחומים שונים וכך תוכלו לרכוש קיט אופנועים למצלמה שלכם כשתרכשו את המצלמה ישירות מהאתר שלהם (בלינק הזה עם 5% הנחה) או לרכוש רק את קיט האופנוע ללא מצלמה ב-104$ ואז תוכלו לחבר גופרו או כל מצלמה אחרת שתרצו ישירות לאופנוע ולא על הקסדה.

הנה סרטון שלי שבו משולבות גופרו 8 ומצלמת Insta360 OneX2:

המצלמות של Insta360 עמידות למים (עד 5 מ’) ואבק ומומלץ לרכוש להן מיגון תואם לעדשות ולגוף המצלמה. הדגם היקר יותר מבין השתיים שציינתי למעלה דומה במבנה שלו לגופרו אבל הוא מודולרי וניתן לחבר לו מודולים שונים, הדגם הזול יותר (זה שאני משתמש בו) הוא בעל גוף מאורך וקצת יותר פגיע. חשוב מאוד לשים לו מגיני עדשה ייעודיים כי שריטה על אחת העדשות אי אפשר לתקן וצריך לקנות מצלמה חדשה, לא שווה את כאב הלב והסיכון.

השליטה במצלמות מתאפשרת דרך אפליקציית הסמארטפון, דרך שלט ייעודי או דרך שעון חכם למי שלא רוצה לשלוט ישירות מהמצלמה.

העריכה של סרטוני 360 מתבצעת או דרך תוכנה מיוחדת למחשב או באמצעות אפליקציית סמארטפון, גם כאן האפליקציה יכולה לערוך עבורכם, אבל זה לא פתרון לכל סרטון וצריך ללמוד לערוך קצת באמצעות התוכנות הייעודיות.

לי יש את דגם One X2 כבר למעלה משנה, קצת קשה לתפעל אותו כמצלמת אקסטרים שתתעד טיול כי הכפתורים שלו קטנים יותר ואני לא יודע אם לחצתי או לא בלי לבדוק והאפליקציה לפעמים נתקעת, כך שאני משתמש בו רק לאפקטים מיוחדים ונשאר עם גופרו על הקסדה.


 Ghost Drift XL

אם אתם מחפשים מצלמה בתקציב נמוך כנראה שמצאתם. המצלמה של דריפט מבטיחה 9 שעות צילום ברזולוציה מוגבלת (Full HD) ומפתח עדשה של עד 140 מעלות במחיר 749 ש”ח ברחבי ישראל, 640 ש”ח באילת או באפציה הכי זולה- 430 ש”ח באמזון (עד הבית, כולל מיסים). המצלמה של דריפט משמשת גם כמצלמת דרך בזכות זמן פעולה ארוך במיוחד וצילום ברזולוציה סבירה, דבר שלא מעמיס הרבה על הכרטיס (מוגבלת לכרטיסי זיכרון עד נפח 128GB) ומצב של הקלטה מחזורית (החומר החדש מוקלט ע”ג החומר הישן בכרטיס).

קשה לי לתת פידבק לגבי תפעול המצלמה והמיקום שלה בקסדה, אם כי עושה רושם שהמיקום שלה הוא בצידי הקסדה ולא בקודקוד, אני מאוד לא אוהב את הזווית הזו, אבל זה כבר טעם אישי. אם הייתי שוקל לרכוש אותה הייתי מתייעץ עם מישהו שכבר משתמש בה, בעיקר כדי לראות סרטונים שצולמו בה ולהבין את נוחות התפעול, כולל איך היא מסתדרת אם שמים אותה באותו צד של הדיבורית.

Drift XL

0

No Comments Yet.

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *