מימון המונים- המדריך המלא

מאת יום רביעי, יוני 17, 2015 , , , , Permalink 0

ככל שאני נובר עמוק יותר כדי למצוא את הקמפיינים החדשניים ביותר במימון המונים כך אני נחשף להרבה מאוד מוצרים שלא מגיעים בסוף התהליך לשוק למרות שקיבלו מימון בשווי אלפי דולרים ומשאירים את המממנים (אותנו בעצם) ללא כסף ולא מוצר, וכמובן שאין אפשרות לקבל החזר כספי. החלטתי לכתוב מדריך קצר, לאלו מכם שמתלבטים האם המוצר הזה יגיע אליהם בסוף, או שהם שמים כספם על קרן הצבי? כל הדברים שחשובים בעיניי לפני שמשלמים כסף על פרוייקט עתידני.

נתחיל בהתחלה: עולם מימון ההמונים נשלט ע”י שני אתרים מובילים- קיקסטארטר ואינדיגוגו ואליהם נתייחס במדריך הזה, בעיקר בגלל שבאתרים מקומיים מאוד קשה למצוא קמפיינים טכנולוגיים מעניינים.

הנה קמפיין שהצליח

הנה קמפיין שהצליח

שני האתרים הנ”ל מרוויחים את לחמם מגזירת עמלה עבור כל קמפיין. כמה שהיעד גבוה יותר והקמפיין גייס יותר כסף, כך הוא רווחי יותר עבור האתר. התחרות עזה בין שני האתרים, סביר להניח שקמפיין שיעלה בשניהם במקביל ייחסם לפחות באחד. מידע שחשוב לדעת כבר בהתחלה הוא שאם החלטתם לתת כסף ולממן פרוייקט שנראה לכם מגניב ואתם בדיוק חייבים מוצר כזה (לעוד שנה), אין החזר כספי! באינדיגוגו למשל תקבלו הסבר שכל העברות הכספים הן פעולה שביניכם לבין מגייס הכסף, קרי הם לא מקבלים את הכסף ונותנים לו ולכן הם גם לא מספקים החזרים במידה והתחרטתם או במידה והקמפיין לא מומש. במידה ואתם רוצים לקבל החזר, עליכם לפנות ישירות למוכר ולבקש יפה, לא תמיד זה קורה, אם כי אני הצלחתי לקבל החזר אחרי שהזמנתי מוצר שמתאים למכשיר סלולרי אחד וכשהחלפתי מכשיר הוא לא התאים, המוכר הסכים לבטל לי את הרכישה והחזיר לי את הסכום המלא.

באינדיגוגו קיימים שני סוגי קמפיינים:

1. Flexible Funding- הסוג המסוכן יותר של קמפיין מימון המונים- כרטיס האשראי שלכם יחוייב בכל מקרה, גם אם הקמפיין לא יגיע ליעד שלו. אלו מקרים מסוכנים שכן לפעמים קמפיינים שלא מגיעים קרוב ליעד בכלל לא יוצאים לפועל ואם לא מדובר על אדם אמין שעומד מאחורי הקמפיין, הכסף נשאר אצלו.

2. Fixed Funding- הסוג הבטוח יותר של הקמפיינים. אם לא הושג לפחות 100% מהיעד של הקמפיין המוכר מתחייב להשיב את כל סכום הכסף שנאסף, גם אחרי שנגבה מחשבון הפייאפל או כרטיס האשראי שלכם.

בקיקסטארטר הסיפור שונה, האתר עובד בצורה כזו שאם קמפיין לא גייס לפחות 100% מהיעד שלו, כרטיס האשראי שלכם לא יחוייב. תהיו חייבים להכניס כרטיס אשראי תקף כמובן, אבל לא ייעשה בו שימוש עד שהקמפיין לא יגיע ליעד. זו הגנה מצוינת מפני תרמיות או פרוייקטים שנועדו לגייס סכום נמוך ולא להוציא מוצר לפועל כדי לגנוב כסף. מצד שני, חשוב לדעת שגם אם המוצר הגיע ליעד, לא בטוח שהוא יגיע לשוק, כבר היו דברים מעולם. אם תרצו לקבל כסף חזרה אחרי שכבר חוייבתם, עדיין תצטרכו לבקש את חסדי המוכר, כי כמו באינדיגוגו, הפעולה היא ביניכם לבין המוכר בלבד.

אז איך אפשר לדעת אם קמפיין ייצא לפועל?

ברוב המקרים, אי אפשר. אלא אם מדובר על מוצרים שיוצאים בקמפיין גיוס נוסף אחרי שכבר השיקו קמפיין אחד והמוצר בשוק כדוגמת סיפור ההצלחה של שעוני Pebble שהיה חלוץ הקמפיינים. לפני מסירת פרטי כרטיס אשראי או פייפאל מוטלת עליכם החובה לבדוק לאורך ולרוחב, לעומק ולגובה את כל היבטי הקמפיין:

1. מהו סוג הקמפיין ומה מידת הסיכון שבו? (ראו פירוט למעלה)

2. תחשבו עם עצמכם שניה, האם הגיוני שמוצר כלכך טוב יימכר בכלכך מעט כסף?

3. איך לא חשבו על זה קודם? הנה דוגמה נהדרת לתרמית שגם אני נפלתי בה בשעה הראשונה שאחרי עליית הפוסט לאוויר. זה נראה כלכך יפה וכלכך מרשים, איך אפל וסמסונג לא חשבו על זה קודם? כנראה כי אין סיכוי שזה יקרה בטווח הזמן הקרוב ובטח לא במחיר כזה.

סמארטפון לביש? לא בקרוב

סמארטפון לביש? לא בקרוב

4. חפשו כלים שיתמכו בקמפיין- אתר אינטרנט מושקע עם הסבר וכתובת מייל לפניות, ערוצי מדיה חברתית פעילים המראים את פיתוח המוצר ונותנים מענה בזמן אמת לפניות, הם התחלה טובה. חפשו סרטוני יוטיוב שלא עלו בדף המוצר, אולי של דגמים ראשוניים של אותו מוצר שיראו תהליך עבודה מסודר.

5. בדקו את לוח הזמנים של המוצר: מוצר שהוא בגדר פיתוח טכנולוגי שעוד לא קיים, לא יכול לצאת לאוויר תוך שלושה חודשים מיום סיום הקמפיין. אם אתם לחוצים על מציאת הדבר הגדול הבא אתם עושים את הטעות הכי גדולה בספר. לוקח זמן לפתח מוצר מורכב ויקר, ולפעמים יותר משנה (כמו במקרה של סנסיבו הישראלית שעלו עם קמפיין במאי 2014 ועוד לא קיבלתי את המוצר אליי. חבר’ה אני מחכה, אגב).

6. נשמע טריוויאלי, אבל תשתמשו בגוגל. בהמון מקרים של מוצרים שהם תרמית, או כבר נכשלו בקמפיין אחד ועולים עם אותו קמפיין שלא סביר שיצליח, יש כתבות או לפחות דיבור עליהם בפורומים שונים. כך לדוגמה הפורום הזה באתר REDDIT עם השם הקצר אך קולע, שמאז שנחשפתי אליו אני קודם כל בודק שם אם מישהו כבר חפר עליו. כך גיליתי שקמפיין שעלה באינדיגוגו לסמארטפון שנראה מצוין הוא בעצם מוצר שהוכרז לראשונה בתערוכת CES הידועה ולאחר שלא הצליח לצאת לשוק בחר לעלות עם קמפיין אינדיגוגו מפוקפק בינואר 2015. אממה, גם שם הם לא ממש הצליחו להגיע ליעד של מליון דולר (!) ומכיוון שמדובר בקמפיין גמיש (שלא מחזיר כסף) הם שיכנעו את אנשי אינדיגוגו להעלות אותם לאוויר שוב עם הכסף שנאסף בסיבוב הראשון ו”הופיעו” פתאום כקמפיין חדש עם 850,000$ ו-1500 תורמים אנונימיים. סביר שהם יגיעו ליעד כי נכון לכתיבת שורות אלו הם עומדים על 98% ממנו, אבל אתם באמת סומכים על חברה שמתנהלת כך מול לקוחותיה?

7. עדכונים- לפעמים (לרוב, יש לציין), המוצרים שתזמינו לא באמת יגיעו בזמן שהבטיחו לכם. זה מתסכל, מעצבן ולפעמים אפילו תוקע אתכם בלי מתנה שתכננתם לתת למישהו שזה בדיוק המוצר בשבילו. אם לא קיבלתם עדכונים לאורך כל הקמפיין (שלפעמים לוקח שנה ויותר) על התקדמות בפיתוח, בדיקות תקנים ושלבי ייצור, זה צריך להדליק לכם נורה אדומה. מנהלי פרוייקט אמינים, לרוב ייחשפו בשמם ותמונתם הברורה כי אין להם מה להסתיר והם ישלחו לכם עדכונים על כל דבר הכי קטן (“מצאנו מפעל בסין שייצר לנו את קיסמי האוזניים הדיגיטליים, ההתרגשות בשיאה”), אותם מנהלים גם יהיו מספיק אמינים כדי להודות שיש עיכובים ויתנו תאריך יעד חדש. יוצא דופן אחד שראיתי היה קמפיין בקיקסטארטר שמימנתי ביולי 2014 והיה אמור להגיע אליי בינואר 2015. נכון לכתיבת שורות אלו, טרם קיבלתי את המוצר, אבל לאורך כל הקמפיין קיבלתי עדכונים שוטפים על התקדמות המוצר, בעיות שנתקלו בהם ולא יכלו לצפות מראש וכו’, השיא היה שהם שלחו תמונה לכל התורמים בהם הם קדים קידה (יפנים, שכחתי לציין) ומתנצלים על עוגמת הנפש שנגרמה למי שמחכה למוצר ואף הציעו החזר כספי למי שנמאס לו לחכות. ממליץ לכל המגייסים ללמוד מהם.

מתנצלים בפני התורמים

מתנצלים בפני התורמים

8. פנייה למנהל הקמפיין- באחד הקמפיינים שראיתי ונראו נורא מגניבים בעיניי, היה חסר המון מידע רלוונטי. מכיוון שתפסתי אותו ממש בתחילת הדרך החלטתי לפנות למפתח המוצר שישב בדובאי (דרך הודעה בפייסבוק) ולראות אם יענה. הופתעתי לקבל אחרי יממה תשובה מפורטת לכל השאלות שהעליתי וגם תודה על שהפניתי את תשומת ליבו לדברים שחסרים. כך שלפעמים אם אתם לא סגורים ב-100%, אפשר בהחלט ליצור קשר עם מנהל הקמפיין, אם הוא לא עונה, תחשדו.

בונוס: הנה משתמש יוטיוב מצחיק נורא שיורד על קמפיינים שלדעתו מוזרים, בין הם הצליחו ובין אם לא. מומלץ לצפיה.

המדריך עזר לכם? לא עולה כסף לשתף (ואין פרסומות בבלוג, כך שאין חשש שאני מרוויח כסף מהכניסות).

יש לכם עוד דרכים להיזהר מקמפיינים מפוקפקים? כתבו בתגובות שכולם יוכלו לראות.

אפשר גם להירשם לרשימת התפוצה ולקבל למייל ישירות את כל הקמפיינים המוזרים והמגניבים שאני מצליח למצוא

[wysija_form id=”2″] 0

0 Comments

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *