
כמה שעות אחרי שירדנו מהאוויר (והשפעת האדרנלין מתפוגגת) עם תכנית האירוח שנרקמה בשבועות האחרונים ושודרה בשידור ישיר בפייסבוק אפשר להתחיל לסכם את החוויה.
אז איך רקמנו תוך 8 שבועות תכנית אירוח בשידור חי בפייסבוק מאפס למאה?
הנה הסיפור:
את הילל פולד, יזם, בלוגר, יועץ לסטארטאפים ובגדול, האיש שמכיר את כולם וכולם מכירים אותו, הכרתי רק בשלהי 2015. נעזרתי בו להיכרות עם כל מיני סטארטאפים מעניינים, הרצתי דרכו רעיונות ומשם דבר הוביל לדבר שישבנו לקפה במרכז הפיתוח של מיקרוסופט תוך שאנחנו מדברים על האקסלרטור שיש כאן, סטארטאפים ודברים שחסרים לנו בעולם הזה. מה שאני הכי זוכר מהשיחות האלו היה הרעיון של הילל לעשות תכנית טלוויזיה שתסקר את “אומת הסטארטאפ” ותראה לעולם את כל הדברים המדהימים שיוצאים מכאן ומשפיעים על מיליארדי אנשים ברחבי העולם, לרוב בלי שהם בכלל יודעים על כך.
רצים קדימה ליוני 2016, בהכנות לקראת אירוע הסיום של מחזור 8 של האקסלרטור של מיקרוסופט שישודר לראשונה בשידור ישיר בפייסבוק, ואני זורק שאלה לאיתן, מנכ”ל Go Live, שעושה עבורינו את ההפקה והשידור בפועל, “למה לא נקים אולפן פייסבוק אצלינו במיקרוסופט?”. בלי להתבלבל, איתן מתחיל לברר איתי מה הצרכים, מה נרצה לשדר (ובמוח רץ לי הרעיון של הילל), כמה חלל יש לנו ועוד שאלות שלא לכולן אפילו הייתה לי תשובה. ביקשתי מאיתן הצעת מחיר ראשונית שאוכל להתחיל לגלגל את הרעיון ולגייס תקציב שלא היה לי בכלל ויומיים אח”כ קיבלתי הצעת מחיר מפורטת הכוללת ציוד, הדרכות, תוכנות וכל מה שצריך כדי להתחיל לשדר. לא ידעתי אז לאיזה גודל של אופרציה אנחנו נכנסים, כי זה סך הכל לשדר בפייסבוק, לא? כולם עושים את זה.
אז זהו, שיש הבדל גדול בין לשדר בפייסבוק מהסלולרי שלכם לבין לשדר מהמחשב, וגם כשמשדרים מהמחשב- בכמה מצלמות משתמשים? איזה סאונד יש? כותרות וגרפיקות? תאורה? נכון לרגע זה יש לא מעט תוכניות של עמודי טכנולוגיה פופולריים שמשדרים תוכניות קבועות בשידור ישיר בפייסבוק למאות אלפי עוקביהם והם אפילו עושים את זה לא רע- סאונד איכותי ומצלמה טובה, אבל זה עדיין לא זה. זווית הצילום פרונטלית ומשעממת, בעיקר כי מדובר על מצלמה אחת שלפעמים צריכה לתפוס שני מנחים, אין כותרות לשידור עצמו, מי שמצטרף לא יודע מי מדבר, מה תפקידו ומה נושא השיחה ויותר מזה, אי אפשר להניע לפעולה ולהפנות אנשים לאתר שלהם, ממש כמו שהתרגלנו בטלוויזיה.
>>קראו את המדריך למלא לבניית אולפן פייסבוק משלכם
ממשיכים בתהליך והצעד הבא הוא להעביר את הצעת המחיר של איתן לנועה, הבוסית שלי במיקרוסופט. האמת? לא ציפיתי שמישהו יזרום איתי על הרעיון, חדשני ככל שיהיה, בעיקר משיקולי תקציב. אבל את נועה זה לא הפחיד, התחלנו להריץ תרחישים של רכישת ציוד תוך כדי צמצום הצעת המחיר עם ציוד שכבר היה לנו פה (מחשבים, ציוד היקפי, מצלמות ועוד) ופתאום זה נראה בהישג יד. נועה מריצה את העניין בדרג הבכיר של מרכז הפיתוח שמאשר תקציב חריג ואז נופל האסימון שמישהו ממש צריך לבנות ולנהל את כל זה. החלטנו מראש שמטרת האולפן היא להציג חדשנות ולהגיע לקהלים חדשים תוך שאנחנו מאפשרים לקהילת ההייטק הגדולה לעשות שימוש באולפן למטרותיה, כל עוד הן תורמות חזרה לקהילה.
במקביל, שלחתי להילל הודעה בנוסח של “היי, זוכר את הרעיון שלך לתכנית טלוויזיה, למה שלא נעשה אותה בפייסבוק, בשידור ישיר?”. למי שלא מכיר את הילל, הוא משדר לפחות פעמיים ביום מהפרופיל האישי שלו שידורים ישירים בפייסבוק מכל מיני מקומות ופגישות שהוא נמצא בהן, שם הוא מראיין אנשים ומציג את המוצרים שהם מפתחים, בצורה הכי טבעית וזורמת שיש. אז זהו, שדווקא הילל, היה הפסימי מכולם. “פייסבוק? לא נראה לי, אני רוצה שזה יהיה מקצועי” הייתה תשובתו דקה אח”כ, תוך שהוא רומז לי שאני מפריע לו באמצע בילוי משפחתי. “זה יהיה”, הבטחתי וסיימנו את השיחה.
פחות משבועיים אחר כך אני שולח להילל הודעה “זה קורה, התקציב אושר ויוצאים לדרך”. טיפה המום, הילל עונה “וואו, אז מה בתכנית?” וכמה דקות אחר כך אנחנו כבר מריצים רעיונות לתכנית אירוח. 48 שעות מאוחר יותר הילל שולח לי את שם התכנית- iTech- The face of technology in the Holy Land ואנחנו מריצים תכנית שיווקית איפה ואיך נפרסם את התכנית, בשלב הזה הציוד לאולפן כבר הוזמן אבל לא הגיע.
סוף יוני מתקיימת פגישת המערכת הראשונה שלנו, אז הילל מתחיל להבין סוף סוף את היכולות של שידור ישיר בפייסבוק (תהליך שייגמר רק כשנעלה לאוויר, עוד בהמשך) ואנחנו עושים רשימה של אנשים שאנחנו רוצים לארח, איזה סוגי תכנים צריכים להיות בתכנית, מי קהל היעד ואיזה ערוצים דיגיטליים אנחנו צריכים לתחזק במקביל כדי להביא מספיק תנועה לשידור וקובעים צילום טיזר לתכנית שיניע את התהליך לתחילת יולי. יום הצילום מגיע, חם מתמיד ואנחנו בצילומי חוץ, הילל עם ג’קט ואנחנו בשמש. מצלמים חצי שעה, אני שולח את הסרטון הערוך להילל ואנחנו מקבלים פידבק שאם אנחנו רוצים שזה ייתפס כמשהו רציני, זה דורש צילום רציני. בלעתי את העלבון ושלחתי הודעה דחופה ליועד כהן, צלם וידאו בחסד וחבר טוב מהיכרות ארוכת שנים. “חייב אותך לצילום, הנה מה שעשינו וזה לא טוב, שלח לי הצעת מחיר בדחיפות”, הייתה ההודעה ששלחתי לו בפייסבוק. “תגיד מתי ואני מגיע”, יועד לא מהסס לענות. אנחנו מתאמים בטלפון שבור עם הילל עד שאני שולח את שניהם לתאם בלעדיי כי לא אוכל להיות בצילומים (ואני גם לא עובר מסך) וכמה ימים אח”כ יועד מצלם את הילל במתחם שרונה בתל אביב, ביום ההולדת שלו לאחר שעבר דירה ביום שלפני, ושולח לי סרטון סופי עוד בצהרי אותו יום, הביקורות מהללות (למעט כמה שינויים קטנוניים מצידי).
במקביל כבר עבדנו על עמוד פייסבוק, רכישת דומיין ובניית אתר אינטרנט שייתן טיפה מידע על התכנית ויוכל להיות ארכיון לתכניות עבר. ב-27 ליולי 2016 עלינו לאוויר עם האתר ועמוד הפייסבוק ופרסמנו את הטיזר עם המון רצון טוב אבל בעיקר חשש איך תראה התעשייה את הצעד הזה. שמח לדווח לכם ש-99% פירגנו ואת האחוז הבודד שלא, אני שמח שלא יצא לי לשמוע או לקרוא. הילל מפרסם סטטוס שנהיה די ויראלי (כדרכו של הילל) ומביא אותנו ל-7,500 צפיות לטיזר בפייסבוק תוך שבוע, אורגני לחלוטין. זה באמת קורה.
בינתיים אנחנו מתחילים לסגור תוכן, הילל קובע עם מייקל אייזנברג, שותף בקרן ההשקעות Aleph ואחד האנשים הכי מוכרים בתעשייה כשבמקביל הסטארטאפ שרצינו שישתתף מבטל לנו ברגע האחרון וכמה ימים לפני התכנית יונתן שיפר, אחד ממייסדי GemSense מאשר השתתפותו בפינת הסטארטאפים שמקבלת 5 דקות אחרונות בכל תכנית כדי לחשוף חברות מגניבות וצעירות לעולם. אני עובד במרץ על גרפיקות, שיפורים ללוגו, טסטים לציוד והרכבת האולפן שבינתיים קיבל צורה תוך שאני מתחיל להפסיד שעות שינה (גם כי הילדים היו חולים אבל בעיקר מהלחץ שמתחיל להתגבר).
שידור ראשון עם הציוד מהאולפן עובד מצוין, שידרנו הדפסה תלת מימדית מה-Garage שהוקם לאחרונה במיקרוסופט תחת ידיו האמונות של גיא שלו הכל-יכול ומביא לא מעט צפיות אבל בעיקר מספק לי הבנה כמה גדולה האופרציה וכמה קשה יהיה להריץ את הכל לבד. בינתיים מוצאים לוקיישן אופטימלי לאולפן, במעבדות החדשנות של מרכז הפיתוח, חדר עתידני מורכב ממקרנים ומסכי טלוויזיה שהיה סגור לאנשים מבחוץ במשך שנים אבל פתח לאחרונה את דלתותיו למבקרים מבחוץ. בינתיים, אורי אליבאייב, עורך מדור סטארטאפים באתר הטכנולוגיה Gadgety מגיע להעביר הדרכה בשידור ישיר בפייסבוק שלו מהאולפן שלנו על איך לבנות בוט (How to build your own bot) בלוקיישן החדש ואז אנחנו עולים על עוד בעיות טכניות שנצטרך לפתור, אבל הדרך להצלחה רצופה מכשולים וכשלונות (אני תמיד אומר שהכל לטובה).
יום השידור מגיע
אני מהבוקר ברעידות, מנסה לשכנע את עצמי שיהיה בסדר. יום לפני אני משתף את הילל שאין לי מושג אם נצליח להרים את הכל שנינו לבד, הילל מרגיע אותי שיהיה בסדר ונזרום. כשהילל מצטרף אליי במשרד בהרצליה ורואה את השרטוט של האולפן הוא פתאום מבין לאיזה אופרציה הוא נכנס וכמה שליטה דרושה כדי להפיק ולהנחות תכנית כזו, ועוד בשידור ישיר בפייסבוק, בזמן שאני מנסה להסביר לו איך עובד עניין השידור מהמחשב ואיפה הוא ייראה מה אנשים כותבים לו בזמן השידור, עכשיו תורי להרגיע אותו. אנחנו מכינים כרטיסיות הנחיה להילל, שרגיל שהכל זורם אצלו, כדי שלא נשכח כלום ברגע האחרון ונדע להזכיר את כל מי שצריך. יונתן מ-Gemsense מצטרף אלינו ואנחנו יוצאים לארוחת צהריים, מהלחץ אכלתי רק חצי טוסט. שעתיים לפני עלייה לאוויר. האולפן כבר פרוס ועומד מוכן, עבודה של 4 שעות ביום הקודם, כי זה אולפן נייד, הוא מתקפל חזרה לארון בסוף כל שידור.
נכנסים לאולפן, בכלל לא בטוחים שמייקל מגיע עד שהילל בודק איתו ומאשר שהוא בדרך להרצליה, פחות משעה לשידור. מתחילים להריץ טסטים לציוד, לראות שהמיקרופונים עובדים והמצלמות מכוונות, התאורה לא חזקה מידי והרקע שהכנתי למסכי הטלוויזיה נראה כמו שצריך. הכל מתקתק. את מייקל לא פגשתי לפני שהגיע אלינו לתכנית, אבל הוא בדיוק האישיות שהיינו צריכים לתכנית ראשונה, יש לו עבר עשיר בתכניות טלוויזיה בשידור ישיר, יש לו המון דברי טעם להגיד גם אם לא שואלים אותו והוא מדבר רהוט ולאט.
סקרנים אחרונים מציצים לאולפן שהקמנו להם באמצע המשרדים, מצלמים את ההתרחשות ויוצאים החוצה, שתי דקות לשידור. אני שם על הדלת את השלט ON AIR שלא יפריעו לנו, מצלמים סלפי אחרון לפני עלייה לשידור ואני לוחץ על כפתור השידור.
עלינו לאוויר
הילל אמור לפתוח עם עשר דקות שמורכבות מפתיח לתכנית, להזמין צופים לשאול שאלות ולהגיב לנו בשידור וחמש דקות של חדשות מעולם הטכנולוגיה שהתרחשו בחודש-חודשיים האחרונים (גיוסים ואקזיטים בעיקר) ומזל שהכנו כרטיסיות לפני השידור. כבר עם העלייה לשידור ולמרות הבדיקות שעשינו, מתברר שיש לנו בעיית סאונד קלה. שומעים את הילל עם הד וקצת חלש. אני משחק קצת עם הסאונד כדי לנסות לשפר, בינתיים הילל כבר מסיים את הפינה הראשונה ועובר לראיון עם מייקל שצפוי לקחת רבע שעה לפי התוכנית (אבל לקח 20 דקות בפועל) וגם במיקרופון שלו יש בעיות שבינתיים התפתחו לרעש סטטי ורעשים מוזרים של חיכוך בשני המיקרופונים, כמובן שהקהל שבינתיים נאסף לשידור (קרוב למאה צופים בשידור ישיר) דואג לעדכן אותנו בכל רגע נתון שיש בעיות עם הסאונד, כאילו שלא ידענו, בזמן שאנחנו מנסים תוך כדי שידור ישיר לשנות מיקום של מיקרופונים ולשחק עם ההגדרות במחשב שאולי משפיעות על הרעשים, ללא הצלחה. הילל מעדכן את הצופים שאנחנו יודעים שיש בעיות וכרגע אין לנו פתרון, ממשיכים כרגיל. ככה נראית התכנית שלנו בלייב:
לצד התקלות יש המון פרגון של הצופים שמבינים את גודל הפרוייקט שהרמנו ואת איכות התוכן ודואגים לתת לנו פידבק מאוד חיובי שמוריד טיפה את רמת הבאסה מהתקלה הטכנית ואת הלחץ מהשידור הישיר, שואלים שאלות ומשתפים את השידור שלנו בפרופיל האישי שלהם.
מייקל מסיים ראיון מעולה, שאפילו שחרג טיפה מהזמן שהקצבנו לו (אנחנו זורמים, לא?) היה מעניין מאוד והשאיר טעם של עוד, עוברים לסרטון שיווקי קצר על GemSense שאמור להוביל לראיון עם יונתן. בזמן הזה אמור מייקל להעביר את המיקרופון שלו ליונתן, כי מפאת התקציב רכשנו רק שני מיקרופונים אלחוטיים, וההעברה עוברת חלק. בינתיים אחת המצלמות החליטה שחצי שעה זה יותר מידי זמן להיות דלוקה בלי לזוז ומחליטה להיכנס למצב שינה וחיסכון באנרגיה, למזלי זו לא המצלמה שמשדרת באותו רגע. מסיימים את הסרטון בתקווה שמשהו ישתפר בסאונד עם הראיון של יונתן אבל הסאונד כמנהגו נוהג ואפילו טיפה מחמיר. יונתן זורם ומשחק עם המיקום של המיקרופון אבל זה לא ממש משנה את המצב העגום. הסאונד סביל, וזה הפידבק שאנחנו מקבלים מהמון צופים בשידור, כל עוד התוכן איכותי והשידור יציב וזורם.
גם הראיון של יונתן מתארך מעבר לצפוי, ככה זה כשיש שני אנשים שאוהבים לדבר ומעט זמן לדבר בו, אז משכנו את חמש הדקות לשמונה וסימנתי להילל שצריך לחתוך, הילל מודה ליונתן ומייקל, מזמין את הצופים להיכנס לאתר ולחכות לפרק השני, אני מסיים את השידור באנחת רווחה, צלחנו את זה, למרות התקלות.
מייקל כבר יצא, כך שנותרנו באולפן שלושתינו, שניה אחרי שהודעתי שירדנו מהאוויר, יושבים מותשים ובוהים אחד בשני בתחושה של “עשינו את זה”. מיד מתעשתים וחוזרים למציאות, שולפים סלולרים ומתחברים לשידור (יש דיליי של חצי דקה לפחות בפייסבוק) כדי שנראה כמה צופים היו ונקרא עוד תגובות. לשידור לוקח זמן לרדת מהאוויר, ככה זה עובד בפייסבוק, והילל ויונתן מרפרשים ללא הפסקה לראות את השידור החוזר ולראות על מה דיברו הצופים בשידור ומה הפריע להם. דקות ארוכות עוברות (אולי 5) וסופסוף אנחנו רואים את השידור החוזר עם נתון של 1,100 צופים בשידור הישיר. נתון יפה לתכנית ראשונה שהייתה בערך 38 דקות באוויר ולפני פחות מחודשיים הייתה רק על הנייר (או במסנג’ר של פייסבוק), אני חשבתי שנגיע לכמה מאות בודדות ואת מירב הצפיות נאסוף בדיעבד, באנשים שייראו את השידור יותר מאוחר. כמה שעות אח”כ הגענו כבר ל-4,000 צפיות עם פידבק מדהים מהקהילה הטכנולוגית שנותנת לנו המון רוח גבית לקראת הפרק הבא.
קשה לי לתאר את תחושת הסיפוק מהאתגר הזה, לא רק שפרצנו דרך קטנה ואולי עשינו היסטוריה מקומית עם תכנית אירוח ראשונה בשידור ישיר בפייסבוק, אלא גם ברמה האישית. לא ממש ידענו למה אנחנו נכנסים וככל שהעמקנו בנושא גילינו שהתחייבנו למשהו ממש גדול. לאף אחד מאיתנו אין נסיון בניהול אולפן, בהפקה של תכנית בשידור ישיר או בהנחייה וניהול תוכן לטלוויזיה, אבל גילינו שהמדיום החדש הזה הוא גמיש מאוד ובעיקר דו כיווני, אם תקשיב לצופים ולקהילה שלך, יתייחסו בעיקר לתוכן ופחות לניראות, בשאיפה שכל תוכנית תלך ותהיה מקצועית ואיכותית יותר, הן מבחינת התוכן והן מבחינת ההפקה.
בהזדמנות זו אני אודה כמובן לנועה הבוסית המדהימה שלי, שזרמה עם הרעיון, לאיתן מ- Go Live שעונה לי באמצע הלילה על שאלות טכניות, ולהילל על הרעיון המדהים הזה והביצוע יוצא הדופן בתכנית הראשונה.
מקווה ששרדתם עד לפה, אם יש מישהו שרוצה ויכול להצטרף לחוויה שלנו ולעזור לנו, בהתחשב בעובדה שאין תקציב ועושים את זה מאהבה נטו, מוזמן לפנות אליי.
באתר האינטרנט שלנו תוכלו להוסיף את התוכניות ללוח השנה שלכם ולקבל תזכורות
3
Leave a Reply