מציאות מדומה- המדריך למתחילים

מאת יום שלישי, מאי 3, 2016 , , , , Permalink 3





הפוסט פורסם גם בוואלה! טכנולוגיה

 

מהי מציאות מדומה?

מתוך וויקיפדיהמציאות מדומה (באנגלית: Virtual reality, ובקיצור VR) היא סימולציה של סביבה, מלאה במידת האפשר, באמצעות מחשב או טלפון נייד באופן הנותן למשתמש המחשב אשליה כי הוא באמת בסביבה המציאותית אותה מדמה המחשב וכי הוא אינו משתמש במחשב. חלק ממערכות המציאות המדומה מדמות את כלל החלל בו מצוי המשתמש לסביבה אחרת וחלק מהן מדמות רק את המחשב וסביבתו הקרובה לחלק מסביבה אחרת. מציאות מדומה משמשת לצורכי בידור, ללימוד, ולאימון.

הסביבה המדומה יכולה לדמות סביבה שבאמת קיימת בעולם הממשי שמחוץ לחדר המחשב, כמו סימולציות עבור טייסים או אימוני קרב, או לדמות סביבה דמיונית לחלוטין.

עולם המציאות המדומה תופס תאוצה, וכיום ניתן לקבל את חווית המציאות המדומה ב-2 דרכים עיקריות. האחת על ידי שימוש בטלפון הסלולרי תוך הצבתו בתוך מתקן מיוחד בדמות משקפיים שנועד לצורך הדמיית המציאות. והשנייה – שימוש בקונסולה ייעודית המכילה משקפיים מיוחדות הכוללות את החומרה הנחוצה להדמיית המציאות ברמה גבוהה בהרבה מהעבר.

Google Cardboard

Google Cardboard

למה אני צריך את זה?

זה הדבר הבא (ויש שיגידו שכבר הנוכחי) בחווית צפייה בתכנים באופן עוצמתי המעביר חוויה שהיא הרבה מעבר לצפייה במסך דו-מימדי (טלוויזיה, מחשב, סלולרי), כך שהצופה מקבל יכולת להיות חלק מהחוויה (בתוכה) וממש “להיות שם”- לבחור את זווית הצפייה שהוא רוצה בכל רגע נתון. בקרוב תוכלו להסתובב בתוך מוזיאונים בחו”ל מבלי לצאת מהבית, להתעכב ליד יצירות שמעניינות אתכם ולהתבונן בהן מקרוב כאילו הייתם בתוך המוזיאון, וזו רק ההתחלה. פייסבוק ויוטיוב הכניסו בשנתיים האחרונות אפשרות להעלות ולצפות בתכנים שצולמו ב-360° עם אפשרות “להסתובב” בתוך הוידאו ולבחור עם העכבר את זוית הצפיה. סרטונים אלו הם כרטיס הכניסה לעולם המציאות המדומה: תארו לכם שבמקום להסתובב עם העכבר, אתם נמצאים בתוך הופעה של הלהקה האהובה עליכם ויכולים לבחור אם לראות את ההופעה או את הקהל והאווירה שמסביב באמצעות סיבוב הגוף- ממש כמו בוידאו הזה של רוברט סקובל מפסטיבל Coachella 2015. ההבדל בין שיטוט באמצעות עכבר לבין לשים על הראש משקפי מציאות מדומה ולהיות חלק מהחוויה הוא עצום.


איך אתם מצטרפים לעולם המדומה?

Oculus Rift, Samsung Gear VR, HTC Vive, Google Cardboard

השמות האלו מצלצלים לכם מוכר? אם לא, לא נורא. עוד לא מאוחר. בתחום המציאות המדומה יש מספר שחקנים עיקריים והם אלו שכתובים מעלה, המרכיבים קטגוריות שונות באיכות ומחיר של החומרה (המשקפיים והמחשב המעבד).

Google Cardboard

בתחתית הפירמידה, המשקפיים הבסיסיים ביותר שייכים לגוגל ולחיקויים הרבים שקמו לה עם Google Cardboard. כשמם כן הם- משקפיים מקרטון, המורכבים ממסגרת קרטון ובתוכה שתי עדשות פשוטות. לתוך החלק הקדמי מכניסים את הטלפון הסלולרי ומפעילים תוכן המותאם לצפייה ב-360° מעלות, ברוב המקרים תיאלצו להחזיק את המשקפיים ביד, שכן הם מגיעים ללא רצועת ראש. ניתן להכין מקרטון בבית או להזמין בכמה דולרים יחידה מוכנה עם רכיב NFC שיידע מתי חיברתם טלפון ולפתוח לכם אפליקציה שתספק לכם תוכן מותאם.

איפה להשיג? מהמוכר הזה באיביי לדוגמה, תוכלו לרכוש אותם תמורת 3.69$ כולל משלוח לישראל. ויש עוד רבים וטובים.

 

Samsung Gear VR

בהמשך הפירמידה נמצאת סמסונג שפיתחה את Gear VR, הגרסה המתקדמת והדיגיטלית של המשקפיים של גוגל, אשר נבנו במשותף עם Oculus, חברה אמריקאית שפרצה את הדרך עם משקפי מציאות מדומה ונרכשה ע”י פייסבוק ונגיע אליה שוב בהמשך. המשקפיים של סמסונג מסופקים בימים אלו לרוכשים הראשונים של מכשירי הדגל הסלולריים של החברה מסדרת Galaxy 7 ולכן סביר שתיתקלו בהם בקרוב אצל חבר או סבתא שקיבלה מתנה עם המכשיר. משקפיים אלו מתאימים לחוויה ארוכה ומקצועית יותר ממשקפי הקרטון- הם מגיעים עם רצועת ראש וספוג לאחיזה נוחה יותר בראש, כך שלא יכאיבו לצופה לאורך זמן. בדומה למשקפיים של גוגל הם לא עובדים ללא סמארטפון (ורק כזה מסדרת גלקסי 6 או 7 של סמסונג, Note5 ומעלה), אך ברגע שתחברו אחד כזה, תיפתח בפניכם “חנות” תכנים מותאמת שבה תוכלו לצפות בתכנים שהוכנו מראש לפלטפורמה של סמסונג, לשחק משחקים ועוד. המשקפיים הם דיגיטליים ושוקלים 319 גרם (ללא הסלולרי בפנים) ויש להם חיישני תנועה ויחידת שליטה (בגוף המשקף) שאיתה שולטים על התפריט והתכונות. רכישה של המשקפיים בלבד תעלה בין 99$ ל-160$, תלוי באיזו מדינה.

בישראל תיפרדו מ-599 ש”ח ותוכלו להזמין אותם מהאתר של היבואנית סאני.

בהחלט מומלצות כמשקפי כניסה לעולם החדש הזה, או כמתנה לחובבי הגאדג’טים שסביבכם (שימו לב שיש להם גלקסי מתאים לפני). החוויה המתקבלת היא עוצמתית וחווייתית, המשקפיים נוחות מאוד וגם השליטה בסדר גמור למרות שאין שלט אלחוטי. דבר אחד שלא בדקתי זה מה קורה אם בדיוק יש לכם טלפון מאמא…

Samsung Gear-VR

Samsung Gear-VR

LG 360 VR

באפריל 2016 השיקה יצרנית הסלולר LG את סמארטפון הדגל שלה, ה-G5, החמישי בסדרת הדגל שהוא גם מודולרי. יחד עם הסמארטפון השיקה LG סדרת מכשירים נלווים, המתחברים למכשיר דרך פירוק הסוללה והכנסת רכיב חומרה מתחלף. כך תוכלו לחבר Grip לשליטה על המצלמה או לחבר רמקול עוצמתי לחובבי המוזיקה. אחת התוספות המעניינות היא משקפי מציאות מדומה מתוצרת LG הנקראות LG 360 VR. כמו בסמסונג, גם כאן המשקפיים יודעות לעבוד רק שהן מתחברות ל-G5, אבל היתרון שלהם הוא שמחברים אותם בכבל USB-C לטלפון ואין צורך לחבר את הטלפון לתוך המשקף. בראש ובראשונה זה מקל על הראש מבחינת משקל וזה כמובן נוח יותר מבחינת אחיזת הטלפון ביד שממשיך לתפקד כרגיל. המשקפיים קלים בצורה משמעותית מאלו של סמסונג ושוקלים רק 118 גרם. הרזולוציה של המסך המתקבלת היא 960X720 בכל עין. מבחינת נוחות לבישה, המשקפיים של LG מגיעות ללא רצועת ראש אלא עם ידיות כמו של משקפיים רגילים ואפון מחוזק בגומי, זאת הודות למשקל הקל שלהן שלא מכאיב לראש, זה יכול להוות חיסרון אם משחקים במשחק אקטיבי מידי ואז תהיה תזוזה של המשקפיים על הראש, אבל זה יתרון משמעותי כשרוצים להרים אותן לשניה כדי לבדוק נוטיפיקציות בטלפון, כי זה כמו להרים משקפים רגילים.

המחיר בישראל עומד על 1,200 ש”ח, בחו”ל תוכלו להשיג אותם ב-200$.

Huawei VR

בזמן שיריבותיה לתחום הטלפונים הסלולריים כבר הוציאו מוצר לשוק, זה היה עניין של זמן עד שוואווי, יצרנית הסלולר השלישית בגודלה בעולם (אחרי אפל וסמסונג) תכריז על משקפיים משלה. באמצע אפריל השנה הכריזה וואווי על המשקפיים מתוצרתה שיתחרו על ליבו של הצרכן ויגרמו לו לרכוש טלפון סלולרי מתוצרתה. המשקפיים של וואווי, כמו אלו של יריבותיה, LG וסמסונג, יתאימו למכשירי הדגל מתוצרתה בלבד, שני המכשירים החדשים מסדרת P9 והפאבלט Mate 8. בדומה לסמסונג גם כאן תצטרכו לחבר את הטלפון למשקף ולהפעיל את אפליקציית המציאות המדומה של וואווי, המבטיחה תוספת של פילטר אור-כחול המגן על העיניים והתאמה של העיניות גם לבעלי משקפיים. שדה הראייה המתקבל הוא של 95°, כמעט זהה לחלוטין לשדה הראייה במשקפי הסמסונג. ההבדל מסמסונג נובע בחווית הסאונד, וואווי מבטיחה שהמשקפיים שלה יהיו הראשונים לספק חווית סאונד ב-360°. רזולוציית המשקף היא 1080p וגם וואווי שילבו יחידת שליטה בגוף המשקפיים להשלמת החוויה, אם כי טרם ידוע על זמינותם בשוק או מחירם. וואווי מבטיחים לספק חוויית תכנים עצומה של מעל 4,000 כותרים, סרטונים, תמונות פנורמיות וסיורים מודרכים שיעבדו עם המשקפיים שלהם (כמובן שלא כולם יהיו תוכן המופק במיוחד למציאות מדומה)

רוצים לקנות מתנה לחבר אבל לא יודעים איזה סלולרי יש לו ומה יתאים לו? ברשת חנויות בסט מובייל ניתן לרכוש משקפי מציאות מדומה של חברת Firefly המתאימות לכל סלולרי בעל מסך של עד 5.5 אינץ’ ב-199 ש”ח

Oculus Rift

המוצרים המתקדמים בתחום מגיעים מהיצרניות Oculus ו-HTC. הראשונה היא חלוצת התחום, חברה שהחלה דרכה בארה”ב ב-2012 בקמפיין קיקסטארטר למשקפי מציאות מדומה למשחקים ושנתיים אח”כ נרכשה ע”י פייסבוק שזיהתה את המגמה ושילמה 2 מיליארד דולר (!). Oculus מייצרת היום מוצר הנושא את שמה- Oculus Rift שצפוי להגיע לשוק ביוני- יולי 2016 למזמינים הראשונים במחירים המתחילים ב-599$. כדי להפעיל את המשקפיים יש לחבר אותם למחשב באמצעות USB. אז למה המחיר כזה גבוה אתם שואלים? כי בניגוד למשקפיים של גוגל וסמסונג, המשקפיים של Oculus מקבלים את כוח העיבוד שלהם ממחשב (נייח) ייעודי חזק במיוחד מבחינת עיבוד גרפי ולא מטלפון סלולרי. כדי ליהנות מחבילה עם מחשב תיאלצו להיפרד מ-1,500$ ומעלה. המשקפיים הם יחידה מפנקת במיוחד עם רצועות מתכווננות המגיעות עם שלט אלחוטי בעזרתו שולטים על התפריטים. המשקפיים מצויידים באוזניות עם סאונד שגם הוא ב-360° כך שאם ההתרחשות במסך היא מימינכם, גם הסאונד יגיע משם. המסך של Oculus הוא בטכנולוגיית OLED וברזולוציית 1200X2160, יותר גדול מכל סלולרי.

את ה-Rift אפשר למצוא בישראל בחנות הזו, במחיר של 3,990 ש”ח, וכמובן שהוא אינו קיים במלאי כי הוא כרגע נשלח רק לאלו שעזרו לממן את קמפיין הקיקסטארטר המקורי מלפני 4 שנים. הצפי להגעת יחידות חדשות למלאי הוא יולי 2016.

חוויית ה-Rift האישית שלי? אם היה לי אחד כזה בבית, הייתי יכול להתרגל לזה, אם כי לדעתי זה היה מעייף אותי אחרי זמן מסוים. יצא לי להסתובב בתוך מוזיאון, שבו לא באמת הייתי צריך ללכת כדי להתקרב למוצגים אלא רק להסתובב במקום. סביר להניח שלא הייתי מגיע למוזיאון הזה בחיים, אבל אני בהחלט מדמיין שבעוד כמה שנים בתי ספר יעבירו סיורים מודרכים במוזיאונים לכיתות שלמות באמצעות משקפי מציאות מדומה. בהמשך שמו אותי על גג של גורד שחקים, והייתי צריך להסתכל למטה. כמי שלא סובל מפחד גבהים לא הייתה לי בעיה, אבל למי שהייתה לידי זו בהחלט הייתה חוויה מפחידה.

רוצים לבדוק אם המחשב שלכם חזק מספיק להריץ את Rift? לחצו כאן להורדת כלי בדיקה.

 

HTC Vive

HTC, היא יצרנית טלפונים סלולריים וטאבלטים טייוואנית ואחת מהשחקניות החזקות בתחום הזה בשנים האחרונות שהחליטה לייצר מוצר משל עצמה (בניגוד לסמסונג שפיתחו מוצר יחד עם Oculus) שנקרא HTC Vive. ה-Vive יקר יותר מה-Rift (החל מ-799$ ללא המחשב). ה-Vive מגיע עם שני בקרי משחק השולטים על היחידה ולהם חיישני תנועה מדוייקים המעבירים את תנועות הידיים למכשיר. בחזית המכשיר שולבה מצלמה, פרט חשוב שיכול לספק רמז ליכולות עתידיות של המכשיר להראות לכם את המציאות בחוץ ולספק תוכן של מציאות רבודה.

בחבילה תקבלו גם שני רמקולי בס אלחוטיים המעבירים חווית סאונד 360° משלימה. חווית הצפייה ב-Vive דומה לזו של ה-Rift וגם אצלה טכנולוגיית המסך היא OLED ברזולוציית 1200X2160. כדי לבדוק אם המחשב שלכם יכול להריץ את ה-Vive, לחצו כאן להורדת כלי בדיקה.

HTC Vive

HTC Vive

Sony Playstation VR

ללא ספק המוצר הכי מסקרן ברשימה הזו, לא רק בגלל שתאריך היציאה שלו הוא אוקטובר 2016 והוא טרם הגיע לשוק, אלא כי הוא הולך לשנות לא רק את חוויית המשחק אלא גם את חוויית המציאות המדומה ואם תשלבו אותם יחד, הוא הולך להיות משנה-משחק (GameChanger), תרתי משמע, הוא הולך להשפיע על כל התחום של משחקי מציאות מדומה ולהציב את הרף לבאים אחריו. משקפי המציאות המדומה של סוני הם מוצר נלווה לקונסולת המשחק הרביעית בסדרה (בלבד) ומחירם יעמוד על 399$, עד להשקה כבר תוכלו למצוא להם עשרות משחקים, שכן סוני חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם עשרות יוצרים וסטודיואים מובילים התחום משחקי המציאות המדומה. מבחינת חומרה מדובר על מוצר יוקרתי לא פחות משני המתחרים העיקריים שלו, Rift ו-Vive, וגם הוא מגיע עם מסך OLED אבל ברזולוציית HD בזמן שהמתחרים מספקים רזולוציה גבוהה יותר. אחד היתרונות של סוני על המתחרות הוא בקצב רענון המסך– המשקפיים של סוני מציעים קצב רענון מסך של 120Hz בזמן שהמתחרות מציעות קצב של 90Hz, נתון שמשפיע על קצב הפריימים לשניה.

סוני משווקת את המשקפיים שלהם כ”חברותיים”, זאת אומרת שבזמן שמישהו משחק איתם, כל שאר החברים יכולים לראות את החוויה שלו על מסך הטלוויזיה, שזה מצוין אבל זה לא משהו שמייחד את המשקפיים שלהם, גם המתחרות יודעות לשדר למסך את מה שקורה בתוך המשקפיים. מבחינת סאונד, גם כאן מדובר על סאונד 3D איכותי. תוכלו לשלוט על המשחקים במשקפיים באמצעות השלט של קונסולת המשחק, Dual Shock או שלטי Move Wand, המעבירים את תנועות הידיים למשחק.

החדשות הטובות לבעלי קונסולת המשחק של סוני, שבניגוד למתחרות שלהם, המשקפיים של סוני לא מצריכים רכישה של מחשב ייעודי שיכול להריץ תוכן מציאות מדומה או תלת מימד, קונסולת המשחק של סוני כבר יודעת לעשות את זה.

Sony Playstation VR

Sony Playstation VR

קניתי משקף מציאות מדומה, איפה התוכן?

נכון להיום, יש מספר פלטפורמות שונות לתכני מציאות מדומה, ודי ברור למה- אפליקציות גוגל המתאימות למשקפי הקרטון הפשוטות לא יתאימו ליחידות הקצה היוקרתיות של Oculus או HTC ולכן כל יצרנית בנתה לעצמה פלטפורמה של תכנים ייעודיים.

תכנים למשקפיים של גוגל, סמסונג ו-LG, ניתן למצוא ב-Google Play, שם כבר פילטרו לכם כל מה שמתאים למשקפיים וניתן להוריד אפליקציות של מלחמת הכוכבים או סתם משחק ממכר להעביר את הזמן.

פלטפורמת התוכן של HTC בנויה בשיתוף עם Steam, פלטפורמת משחקי האונליין הגדולה בעולם, יחד הן בנו את SteamVR, חנות אונליין המספקת תכנים ל-Vive ושם ניתן להוריד בחינם או לרכוש משחקי מציאות מדומה.

חנות התוכן של Oculus מגיעה בנויה בתוך היחידה והיא מתאימה למוצרים שלה בלבד, שם תוכלו להוריד תכנים בחינם או לרכוש משחקים וסרטים לבחירתכם.

את התוכן של סוני תוכלו לרכוש כמובן בחנות האונליין או בדיסקים לפלייסטיישן שלכם, כמו שעשיתם עד כה.

רוצים לייצר תוכן משלכם? קראו את הפוסט השני בסדרה על מצלמות 360.

Rift Vs. Vive

Rift Vs. Vive

מה נראה בעתיד?

מציאות מדומה היא העתיד של חווית צריכת התכנים. בפסטיבל סאנדנס האחרון, לדוגמה, מציאות מדומה קיבלה קטגוריה משלה עם מאות סרטים שנשלחו לתחרות ובודדים שנבחרו להציג, ביניהם סרטונים פסיכדליים אך גם סרטים דוקומנטריים או סרטונים קצרים. קיימים היום כבר לא מעט אולפנים וחברות המפיקים סרטים לפלטפורמת מציאות מדומה, בין אם לפטפורמה זו בלבד או תכנים שעוברים התאמה על מנת שיתאימו. בעתיד הקרוב נוכל לצפות בהצגות תיאטרון כאילו ישבנו בשורה הראשונה בקהל, נוכל להסתובב במקומות שונים בעולם בלי לטוס אליהם בכלל, ממש כמו שגוגל Street View צילמו כל נקודה בגלובוס וזו רק ההתחלה. המשחקים ישתפרו, הסרטים יהיו זמינים ומעניינים יותר וככל שיותר משקפיים יימכרו כך יעלה הביקוש לתכנים, ממש כפי שהחלה מהפכת המובייל והטלפונים הסלולריים.

ככה זה נראה, מבפנים ומבחוץ-

ומה לגבי ילדים?

אף יצרנית משקפיים לא תגיד לכם שאסור להם, מצד שני הן גם לא ממליצות. על המשקפיים של סמסונג נכתבת אזהרה להורים שעליהם להשגיח על זמן השימוש של הילדים במשקפיים שלהם. אל תשכחו, כשהיינו קטנים אמרו לנו לא לשבת קרוב מידי לטלוויזיה כי זה יפגע לנו בראייה, אם כי לא זכור לי שזה באמת קרה למישהו, אבל אל תיקחו סיכון. אם יש לכם ילדים ומשקפי מציאות מדומה באותו בית, בהחלט הייתי מציע להשגיח לא רק על זמן השימוש אלא גם על התכנים שבהם הם צופים, שזה חשוב לא פחות. חיפוש זריז בגוגל ימצא לכם המון תכנים שמתאימים למשקפי הקרטון או הדגם המתקדם יותר של סמסונג ומתאים לצפייה לילדים (מבחינת תוכן, כמובן)

רוצים תוכן מקומי? חדשות 2 ביוטיוב כבר התחילו לייצר סרטוני 360° מרשימים מאוד.

לכתבה השניה בסדרה- המדריך המלא למצלמות 360°

 

3
1 Comment
  • חני
    ספטמבר 5, 2017

    רציתי לברר: אני מחפשת משקפיים בהם אוכל לצפות בסרטים מהמחשב. ככה פשוט. כלומר, כמו שיש אוזניות לאודיו, אז אני מחפשת משקפיים לוידאו.. יש כזה דבר?
    תודה!!

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *