העתיד של פייסבוק לייב

מאת יום חמישי, ספטמבר 1, 2016 No tags Permalink 0

המאמר פורסם לראשונה בוואלה!Tech

זה לא סוד שאני ממש אוהב את פייסבוק לייב. הספקתי כבר לכתוב כמה מדריכים בנושא: טיפים וטריקים, איך לשדר ישירות ממחשב ואיך לבנות אולפן ייעודי. הסיבה שאני ממש אוהב את פייסבוק לייב, ומקווה שזה לא ישתנה בקרוב (אם כי אני ריאלי) היא שכרגע פייסבוק נותנת לנו את הכלי הזה בחינם ומאפשרת לנו לשחק ולנסות לעשות ככל העולה על רוחנו עם שימוש פתוח לחלוטין בפלטפורמה. נכון, שאפשר לבנות אולפנים יקרים ולקנות ציוד יוקרתי כדי לשדר בפייסבוק, אבל זה לא חובה והעובדה שהשירות זמין בכל רגע נתון לכל פרופיל פרטי ועמוד עסקי, היא כלי לא רק יעיל אלא מאוד חשוב. המהלכים האחרונים שעושה פייסבוק, ורשתות הטלוויזיה מתחילות ליישר איתה קו, הביאו אותי למסקנה שאנחנו יושבים בשורה הראשונה לראות את עולם הטלוויזיה משתנה לנגד עינינו. מוזמנים להמשיך לקרוא כדי להבין יותר לעומק למה אני מתכוון ואיפה זה עוזר לכם.

יש לכם שאלה בנושאי פייסבוק לייב? בואו להתייעץ איתנו בקהילת מקצועני פייסבוק לייב

פייסבוק לייב, מה צפוי לנו בעתיד?

אם תשאלו אותי, פייסבוק לייב היא הטלוויזיה של העתיד. פייסבוק לייב מתחילה לעשות לטלוויזיה את מה שסנאפצ’אט עושה לפייסבוק- נוגסת לה בבסיס המשתמשים הצעיר, שכבות הגיל שלא הורגלו לשוטט בחוסר מעש ברחבי הפייסבוק בחיפוש אינסופי אחרי עדכונים מחברים שלהם, אלא משתמשים שיודעים בדיוק מה הם רוצים, איפה להשיג את התוכן שמעניין אותם ולהשתתף בשיחה. לטלוויזיה המסורתית אין מענה לזה. תוכניות טלוויזיה רציניות ביותר כבר מופקות בשידור ישיר בפייסבוק (כולל אחת מקומית שלי) ומשדרות למאות אלפי עוקבים תוכן איכותי, מיידי, עדכני והכי חשוב- חברתי. רשתות הטלוויזיה בארה”ב עולות לאוויר בשידור חדשותי ישיר עוד לפני שהן עולות לאוויר עם מבזק בערוץ שלהן, כמו לדוגמה השידור של האיש שטיפס על המגדל של טראמפ בארה”ב- למעלה מ-80 שידורים חיים שונים עלו לאוויר כדי לשדר אותו והוא הניב לפייסבוק 14 מליון צפיות בשידור ישיר. רשת CNN שברה את שיא הצפיות של פייסבוק בשידור ישיר עם 4.7 מליון צופים בשידור הזה. מעבר לבסיס המשתמשים העצום שיש לפייסבוק היא מאפשרת לתכנים המשודרים בה להיות חברתיים. אתם כותבים תגובה והמנחה יכול לקרוא אותה ולהגיב בשידור ישיר. אני חושב על שנות הילדות שלי שביליתי מול ערוץ הילדים או תוכן טלוויזיוני אחר בחודשי הקיץ וחושב על משחקים כדוגמת “הוגו” שילדים מרחבי הארץ היו משחקים בו דרך מקשי הטלפון הקווי או היו עולים לדבר עם המנחה בשיחת טלפון כאילו מארץ אחרת. אלו ימים שכבר לא יחזרו. ההתקדמות הטכנולוגית משאירה את כל מי שלא טורח להתעדכן ולעדכן את תכניו מאחור, בזמן שהילדים של היום נולדים לתוך עולם חברתי ואינטראקטיבי שאנחנו לא חלמנו שיגיע.

לפי פייסבוק, הצופים מבלים פי 3 יותר זמן בוידאו בשידור ישיר מאשר בוידאו שאינו משודר בשידור ישיר והאלגוריתם שחושף את התוכן בניוזפיד שלכם כבר עודכן להציף למעלה סרטונים המועברים בשידור ישיר, בין אם מחברים שלכם או מעמודים שאתם עוקבים אחריהם. צופים בשידור ישיר יוצרים פי 10 יותר אינטראקציה במהלך שידור ישיר.

בשידורי הלייב שלנו אנחנו מנסים לתת זווית שונה ממה שהצופים רגילים לראות בטלוויזיה או באתר שלנו ולרוב זה תוכן שתיכננו את שידורו מראש כמו שאלות ותשובות עם כתבים, ניתוח בשידור ישיר מבית חולים או האכלת אריות ותנינים שהיו אטרקציה גדולה בקרב הגולשים בעמוד שלנו”, מסביר רז קפלן, עורך הרשתות החברתיות של חדשות ערוץ 2. “אולי בעתיד יעבירו את החדשות בצורה שונה ויותר דומה לאיך שהן עוברות בפייסבוק אבל כרגע שידורי הלייב בפייסבוק נותנים את הזווית האישית, המעניינת, החברתית והדיווחים הקלאסיים נשארים בטלויזיה ובאתרים”.

אבל בעולם זה לא נגמר במבזקי חדשות ארעיים: לאחרונה חתמה פייסבוק הסכם “סודי” עם חברות תוכן גדולות במיוחד על מנת שייצרו תוכן איכותי בשידור ישיר מהערוצים שלהם. הפייבוריט שלי היא התכנית Random Access של העמוד הפופולרי PC Magazine, שמשדר תכנית יומית וסוקר גאדג’טים, טרנדים וטכנולוגיות חדשות בתכנית קלילה אך איכותית מאוד. זה העתיד של הטלוויזיה מבחינתי, העובדה שאני יכול לראות את התוכן במחשב או בסלולר, אפילו אם לרוב אני רק מקשיב לו באוניות תוך כדי עבודה על המחשב (בדומה לפודקאסט) והוא זמין עבורי בכל רגע נתון (כי הוידאו נשמר בפייסבוק לאחר השידור) כשארצה לצפות בו אם פספסתי את השידור, היא התשובה של האינטרנט (ופייסבוק) לתכני ה-VOD שהיו ההתקדמות הטכנולוגית האחרונה של הטלוויזיה.

רשתות הטלוויזיה הגדולות שיוצרות את כל הסדרות שאתם צופים בהן, כבר מתחילות להבין שהקהל שלהם נמצא בפייסבוק. עדות לכך אפשר למצוא בפרקים מיוחדים ששודרו בשידור ישיר בפייסבוק כקדימונים (טיזרים) לעונות חדשות של הסדרות המצליחות Mr. Robot  ו-Narcos המספרת את סיפור חייו של הפושע פאבלו אסקובר. התכנים הללו הוכנו מראש והוזרמו לפייסבוק דרך תוכנה צד שלישי (Wirecast), אבל זה עדיין מראה על הכיוון אליו הולכות הרשתות על מנת לייצר הייפ סביב חזרתה של תוכנית טלוויזיה לעונה חדשה ותזכורת למעריצים על אירועי העונה הקודמת.

בינתיים, פייסבוק לא תחליף את Netflix ודומיה, כי התוכן המיוצר כרגע הוא תוכן “חדשותי” ברובו, כזה שהוא מיידי- אנשים מדברים, מראים דברים או מנסים דברים, במקרה אחד מצחיקים ובמקרה שני מאוד רציניים.  סביר להניח שבעתיד נראה תוכניות איכותיות וסדרות מקור כמו הדוגמאות מהפסקה למעלה, אם כי הרשתות יצטרכו לשבור את הראש אם משתלם להם לשדר קודם בפייסבוק ולהתמודד ההשלכות של צעד כזה, שהן בעיקר כלכליות.
אני חושב שלא רחוק היום שפייסבוק תכריז על עצמה כגוף שידור ותנתב דרכה את התכנים המוצלחים ביותר, כך יוכלו הצופים ממש לזפזפ לפי סוגי התוכן המעניינים אותם ולהחליף את הטלוויזיה (אפשר “לזפזפ” כיום דרך מפת שידורי הלייב של פייסבוק).

“אנחנו לקחנו את השידורים החיים בפייסבוק למקום פחות חדשותי” מסביר גיא לרר, מגיש התכנית הפופולרית “הצינור” בערוץ 10. “לדוגמה- נתנו למגישים עם פרספקטיבה שונה משלנו אפשרות לשדר שידור ישיר מהאולפן בזמן התכנית ולבקר את הנושאים והתכנים שדיברנו עליהם בזמן שהתכנית הייתה בשידור, בעמוד הפייסבוק שלהם. בחגיגות מליון הלייקים לעמוד שלנו לקחנו אוטובוס לכל מיני מקומות ושידרנו מהם, כמו ברדיו ת”א עם אסי עזר, אצל יאיר לפיד וכל מיני משפיעני רשת, הגענו להערכתי ל-2.5 מליון צופים ביום שבו לא הייתה תכנית בכלל. ברוב המקרים התכנית היא תוכן משלים למה שקורה בפייסבוק, אנחנו מחפשים להביא זווית שונה ולייצר תוכן ייחודי לשידורי הפייסבוק החיים שלנו, אלו דברים שכשהם עולים אחר כך לתכנית שלנו, נראים כמו חדשות ישנות בשידור חוזר”.
ומה לגבי העתיד של הפלטפורמה? “כרגע יצרני התוכן עובדים בחינם עבור פייסבוק ומייצרים תוכן עבורם ללא תשלום”, ממשיך לרר, “ערוצי הטלוויזיה לא מרוויחים כסף ובכסף שאני מרוויח מערוץ 10 אני מייצר תוכן לפייסבוק שמרוויחים את כל הכסף מפרסומות שלהם בזמן שערוץ 10 לא מקבל החזר להשקעה שלו, זה מצב די אבסורדי. הנעלם הגדול מבחינתנו הוא הנושא הכספי. אם הנושא הזה יסודר ותהיה רגולציה של תשלומים מפייסבוק ליצרני התוכן, כמו ביוטיוב למשל שם יש חלוקת הכנסות, זה יתפוס תאוצה ואם לא, לדעתי נראה גוויעה של פייסבוק לייב כמו שראינו בטרנדים חולפים אחרים”.

fblivefuture

פייסבוק לייב תחליף את נטפליקס? לא בקרוב

אז איפה המהפכה הזו שמה אתכם?

איך אתם יכולים להשתמש בכלי הזה, כל עוד הוא חינמי ופתוח לכולם? בין אם אתם עסק מקומי קטן ובין אם אתם מותג גדול, לכולם יש מה להראות בפייסבוק. לא פעם אני שומע את התירוץ “אצלי בעסק זה לא יעבוד”. נשמע שזה משפט שחוזר על עצמו בכל פעם שמשהו חדש נכנס ואנשים לא יודעים איך להתמודד עם החידוש. נניח ויש לכם משרד עורכי דין, או שאתם רואה חשבון עצמאי, למה שלא תעשו שידור “שאלות ותשובות”? תחשבו על קבוצות פייסבוק כמו תשאל עו”ד המאוד מצליחה- הביקוש לידע מאנשי מקצוע, ידע שאינו בהכרח נחלת הכלל הוא גדול מאוד ועם טיפה הכנה מוקדמת ושיווק יעיל כל עסק קטן או מקומי יכול לבנות לעצמו מוניטין של מקור ידע שכמובן יוביל לחשיפה גדולה יותר של המותג, יותר לקוחות וכו’.

קחו לדוגמה את המוצר Excel שהוא חלק מחבילת אופיס של מיקרוסופט. על פניו מוצר מאוד אפור, מה כבר אפשר לדבר על טבלאות ונוסחאות? אז זהו, שכאן גם אני הופתעתי. כחלק מבניית האולפן שלנו במרכז הפיתוח של מיקרוסופט אני מחפש תכנים שיכולים להיות מעניינים. אחד מעובדי מרכז הפיתוח שלנו הוא אחד מאשפי האקסל העולמיים שמעביר קורסים אונליין בהשתתפות של מאות אלפי משתתפים ברחבי העולם, דני חוטר שמו. הצעתי לדני לעשות סדנה קצרה של כשעה בשידור ישיר בפייסבוק דרך עמוד הפייסבוק של מרכז הפיתוח. יצרנו אירוע פייסבוקי לעמוד וקידמנו אותו בתקציב יחסית קטן לקהל מטורגט של חובבי אקסל. מהר מאוד צמחה החשיפה של האירוע ללמעלה מ-34,000 משתמשי פייסבוק רלוונטיים ולמעלה מ-1,000 מתוכם עדכנו שהם מעוניינים להשתתף באירוע. ביקשנו בעמוד האירוע מהמשתתפים העתידיים לרשום לדני שאלות שיוכל לענות עליהם בשידור. ביום השידור העלינו פוסט תזכורת ועלינו לאוויר בצהריים. השידור היה הצלחה גדולה מאוד, מרגע העלייה לאוויר היו בממוצע 130 צופים לאורך כל השידור (שארך כשעה) ובסיומו עמד מד הצפיות על 1,500 עם עשרות רבות של תגובות תוך כדי השידור ושאלות מקצועיות נוספות שלדני לא היה זמן לענות עליהן, אז הבטחנו שנעשה שידור נוסף כדי להספיק לענות לכולם.

דוגמה אחרת? בבקשה: בר תל אביבי ותיק שהחליט לשדר את שירי הקריוקי של הבליינים בשידור ישיר בעמוד הפייסבוק. הוידאו ממותג, הפוסטים האורגניים מביאים לא מעט צפיות (ביחס לכמות האוהדים בעמוד של הבר) וגדי שפירא הבעלים של הבר מעיד שזה הזניק לו את כמות הבליינים בערבי הקריוקי: “אנשים אוהבים להצטלם, לא הכל עולה בשידור ישיר אבל אני מקליט שתהיה להם מזכרת מהערב. החשיפה האורגנית לפוסטים האלה היא אדירה, ללא קידום בכלל. מהר מאוד התחלתי להרגיש עלייה בכמות המגיעים לערבי הקריוקי ועכשיו כבר מחפש להתרחב עם השידורים האלה לערבים נוספים. הקהל שלנו מת על זה”. צריך להיזהר לא לפגוע בזכויות יוצרים ולבדוק לעומק אם זה לא עובר על חוקי פייסבוק, אבל הכיוון פה הוא מצוין. הצפייה בסרטונים מוגבלת ע”י פייסבוק לגיל 18 ומעלה.

גם עברי לידר כבר הבין איפה נמצא הקהל שלו (שלא בזמן ההופעה) וענה לשאלות צופים בשידור ישיר בפייסבוק, תוך שהם רואים אותו בשידור ישיר.

בשורה התחתונה, אם תמצאו תוכן שמעניין את הקהל, הוא יבוא.

רוצים לשמוע עוד? הירשמו להרצאה שלי בנושא שתתקיים במכללה לניו מדיה ב-24.11

0

No Comments Yet.

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *